Så skyddar du dig mot fästingar och tar bort dem effektivt

Så skyddar du dig mot fästingar och tar bort dem effektivt

Skydd mot fästingar: Vad du bör veta

Med sommarens ankomst kommer också den ökade risken för fästingbett. Att förstå hur man skyddar sig mot dessa små blodsugare och vad man bör göra om man blir biten är avgörande. Här erbjuder vi en omfattande guide för att både undvika och ta bort fästingar samt de symtom du bör vara medveten om.

Välj rätt kläder

Att bära rätt kläder kan vara en av de mest effektiva metoderna för att undvika fästingar. Mörka kläder har visat sig dra till sig färre fästingar. Om du planerar att vistas i naturen, välj mörka, täckande kläder som långärmade tröjor, långbyxor och strumpor. Höga stövlar är idealiska eftersom du kan stoppa ner byxornas benöppningar i dem, men ett par heltäckande skor fungerar också bra.

Regelbundna kroppskontroller

Gör det till en vana att kontrollera din kropp varje kväll, särskilt om du har varit ute i naturen. Barn tenderar att få fästingar på övre delen av kroppen, så glöm inte att inspektera hårbotten och bakom öronen. Glöm inte att även kolla dina husdjur regelbundet eftersom de ofta är mål för fästingar.

Använd fästingsprej

Om vädret är för varmt för heltäckande kläder, överväg att investera i en fästingsprej. Applicera sprejen på underben och underarmar för att avskräcka fästingarna från att bita.

Så tar du bort en fästing

Om du blir biten av en fästing är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Du kan använda en särskild fästingborttagare, som finns att köpa på apotek, eller en vanlig pincett. Undvik huskurer, då dessa oftast inte fungerar och i värsta fall kan förvärra situationen.

Steg för att ta bort en fästing:

  1. Använd en pincett eller en fästingborttagare.
  2. Tag ett fast grepp om fästingen så nära huden som möjligt.
  3. Drag långsamt och rakt ut.
  4. Försök att få med hela fästingen. Om en del av fästingen blir kvar kan du låta det vara.
  5. Tvätta bettstället noggrant med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Efter att du har tagit bort fästingen, håll koll på huden i några veckor. En rodnad som uppstår en vecka efter bettet kan vara ett tecken på borrelia, speciellt om den växer.

När ska du söka vård?

Enligt Vårdguiden är det vanligt att det kliar och blir lite rött på bettstället några dagar efter ett fästingbett, och detta brukar gå över av sig själv. Du bör dock kontakta en vårdcentral om det uppstår en rodnad 1-4 veckor efter bettet, eller om du upplever:

  • Feber, huvudvärk och ovanlig trötthet efter ett fästingbett.
  • Smärta i muskler och leder en tid efter ett fästingbett.

För sjukvårdsrådgivning kan du ringa telefonnummer 1177.

När ska du ringa 112?

Ring genast 112 om du efter ett fästingbett upplever:

  • Huvudvärk, stelhet i nacken och känner dig väldigt sjuk.
  • Förlamning i ansiktet eller annan del av kroppen.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du minska risken för fästingbett och veta hur du ska agera om du blir biten. För mer information om fästingbett och hur du skyddar dig, besök Vårdguiden.