Tusenlappar i sänkt skatt för husbilar

Tusenlappar i sänkt skatt för husbilar

Husbilägare kan se fram emot en rejäl skattelättnad nästa år. Skatten på husbilar sänks, och en genomsnittlig husbilsägare kan räkna med att betala cirka 7 000 kronor mindre i skatt. Bakom detta står en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna om att slopa den så kallade ”malusen”, en högre fordonsskatt som infördes av den tidigare rödgröna regeringen 2018 och riktade sig mot bensin- och dieseldrivna husbilar.

Minskad skatt för nyregistrerade husbilar

Sedan sommaren 2022 har husbilsskatten successivt höjts, men den föreslagna lättnaden förväntas sänka skatten med upp till 20 500 kronor per år för nyregistrerade husbilar. De flesta husbilar används dock inte året runt, vilket innebär att skatten för dessa kommer att bli cirka 6 000–7 000 kronor lägre, beroende på hur lång tid husbilen är påställd under året.

Fördelar för husbilsägare och näringsliv

Enligt Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, träffar den nuvarande skatten fel. Han påpekar att det i dagsläget inte finns miljövänligare alternativ till bensin- och dieseldrivna husbilar, eftersom eldrivna varianter ännu inte finns på marknaden.

Förutom att gynna husbilsägare, förväntas skattelättnaden även ha positiva effekter på andra branscher, som verkstäder, campingplatser och besöksnäringen.

Påverkan på miljön och statens ekonomi

Finansdepartementets promemoria bedömer att utsläppen kan komma att öka marginellt till följd av förslaget. Samtidigt påpekas att de största fördelarna med den sänkta skatten främst kommer att gynna hushåll med något högre inkomster. Ändå finns det, enligt Morell, även personer med mer vanliga inkomster som kommer att dra nytta av sänkningen.

Reformen förväntas kosta staten cirka 90 miljoner kronor per år och är planerad att träda i kraft den 1 februari 2025.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *